Kloten Flyers - Dinamo Riga

26.12 o 15:00
Vaillant Arena (kapacita 7080 divákov)
Torrianiho skupina
V Davose štartuje už 85.ročník najstaršieho turnaja v Europe Spengler Cup a ja som si vybral hned úvodný zápas turnaja.
Kloten je vo švajčiarskej lige na piatom mieste ked získal 64 bodov so skore 110:78. Medzi najproduktívnejších hráčov patria Santala (7+26), Dupont (4+28) či Liniger (14+14). Golmanom č.1 je 38 ročný skúsený Švajčiar Rüeger (92.2%) a chrbát mu kryje Flückiger (88.71%). V mužstve sa nachádza mnoho skúsených hráčov ktorý reprezentovali/reprezentujú svoje krajiny alebo hrali v NHL. Spomeniem mená ako Jenni, Lemm, Nordgren, Santala či Stancescu. Okrem toho posilní Kloten na Spengler Cupe dvojica Nylander (Zürich) - Birbaum (Goteron).
Forma mužstva v lige bola v posledných dueloch dosť kolísavá ked Flyers zdolali Biel 2-1, prehrali s Luganom 4-3, vyhrali so Servette 2-0 a poslene podľahli Fribourgu 4-3pp. Klotenu bude chýbať na turnaji trojica už dlhšie zranených útočníkov Kellenberger, Lemm a Wick.
Rige patrí momentálne 6.miesto v Západnej konferencii a 3.miesto v Bobrovovej divízii. Dinamo dovedna získalo 50 bodov pri skore 82:93. Forma mužstva na začiatku sezony bola veľmi zlá, no teraz sa výkony Lotyšov zlepšili a už sú na postupových priečkach do play-off. V KHL sa najlepšie darí M.Redlihsovi (9+27), Karsumsovi (16+7) či Spruktsovi (7+16). V bráne dostáva dôveru Američan Holt (91.7%). Tak ako aj hráči Klotena aj tí z Rigy majú bohaté medzinárodné skúsenosti,ved 70% hráčov z Dinama hráva za Lotyšsko na MS.
Riga v posledných dueloch KHL zahrala veľmi dobre ked prehrala s Nižnekamskom 2-5, no potom zdolala Čechov 2-0, Lev Poprad 1-2 a na ľade silného Minsku prehrala 3-2sn. Do Švajčiarska neodcestovali zranení Lavinš, Džerinš, Niživijs a Sprukts. Všetci štyria patria k lídrom Dinama no verím,že lotyšský celok si poradí aj bez nich. Namiesto nich sa na turnaji predstavia mladíci Vilkoits, Bičevskis a Indrašis ktorý hrávajú za Liepaju.
Ja v tomto zápase budem viac veriť celku z KHL, ktorý má podľa mňa o čosi lepší káder aj napriek absenciám. Veľkou výhodou môže byť aj to že fínsky kouč Dinama Rautakallio dlhé roky trénoval vo Švajčiarsku a určite bude vedieť ako na Kloten. Myslím, že na úvod turnaja diváci uvidia vyrovnaný hokej, v ktorom sa bude možno až predlžovať.
Neprehra Rigy @ 1,5