Newport: Ryan Sweeting - Matthew Ebden
5.7. 17:00

Jedním ze zápasů prvního kola podniku v americkém Newportu je duel mezi Australanem Ebdenem a domácím Sweetingem.
Do role favorita je zde pasován domácí hráč, s čímž bych já až tak úplně nesouhlasil. Kdekoliv jinde by Sweeting nejspíše Ebdena porazil, ale na travnatém povrchu jsou šance přinejmenším vyrovnané ba dokonce vkládám větší důvěru do Australana, jelikož Sweeting a tráva si spolu nikdy moc nenotovali. Letos na ní odehrál šest zápasů, z nichž se radoval pouze dvakrát, a to v anglickém Nottinghamu s hráčem čtvrté stovky Danielem Evansem a poté v prvním kole v anglickém Queens Clubu s antukářem Pablem Andujarem. V druhém kole ho čekal Nadal, což pro Sweetinga pochopitelně byla konečná. Sweeting postrádá hlavně kvalitní servis, což je na trávě jedna z největších zbraní. S jeho stylem založeným na dlouhých hrách od základní čáry na trávě zřejmě neprorazí.
To Ebdenovi sedí tráva podstatně lépe. V Nottinghamu přešel přes Lacka a Bogomolova do čtvrtfinále, kde po vyrovnané bitvě padl s Mullerem. Na turnaj v Queen's Clubu se musel kvalifikovat a měl poměrně problémy s Irem Nilandem, když prohrál první set v poměru 4-6 a v druhém byl i brejk dole. Pak ale začlo pršet a po pauze si Ebden dokázal vzít brejk zpátky a nakonec po dvou vyhraných tiebreacích strhl vítězství na svou stranu a zahrál si tak v hlavním turnaji, kde v prvním kole narazil na Somdeva Devvarmana, se kterým si poměrně snadno poradil, avšak ve druhém kole se utkal s Rafaelem Nadalem, se kterým ho čekal podobný osud, jako jeho nynějšího oponenta. Ebden má velmi kvalitní první servis, po kterém letos vyhrává průměrně okolo 75%, což je velice slušné.
Můj tip
Jak jsem uvedl v analýze. Jelikož se hraje na travnatém povrchu, dávám větší šanci Australanovi, který má s tímto povrchem mnohem větší zkušenosti, proto kurs přes dva na Ebdena beru všema deseti.
- vítěz Matthew Ebden @ 2.25