Carreno-Busta P. - Janowicz J.

Úterý, 12:00
Valencie 1K (hala)

Pablo Carreno-Busta (1991; Španělsko; 66) je jedním z největších objevů letošní sezóny. Ačkoliv zas tak překvapivé jeho kvalitní výkony a výsledky nejsou, vezmeme-li v potaz, že tento španělský tenista je jedním z nejtalentovanějších hráčů. Obrovským zlepšením prošel Pablo... Nicméně všechny své úspěchy získal na antuce. Je to takový "typický španělský antukář", alespoň já ho mám v této škatulce zařazeného. Antuka je pro Pabla opravdu primární povrch, stačí se podívat na letošní fenomenální bilanci 70/12. Letos poprvé se Pablo soustředil také na tvrdý povrch kde uhrál podobně náramnou bilanci - 22/2. O něco podobného se v závěru roku nejspíše bude pokoušet i v hale. Zatím mu ale hala příliš nesedí a spíše si na ni pomalu zvyká. Svědčí o tom jeho celková halová bilance 5/7, letos 4/2. Pablo odehrál v hale 2 z posledních 3 turnajů: Stockholm, Kuala Lumpur. V obou turnajích došel do OF. Vypadl s těmito hráči: Paire (26) a Tursunov (39). Paire s Tursunovovem mají společného jmenovatele a tím je dobrá zkušenost s halou, stejně jako dnes Janowicz. Pablo musel zde ve Valencii (startuje tu poprvé) projít kvalifikací. Ve kvaldě vyřadil: Villela Martinez (996), Giraldo (79, halová bilance 20/20). Zejména s Giraldem se jednalo o dost vyrovnané utkání -> 5:7, 7:6 a 3:1, poté následovala skreč Giralda.
Jerzy Janowicz (1991; Polsko; 15) je již delší dobu na vrchních pozicích žebříčku ATP. Jerzy startuje na tomto turnaje poprvé ale očekává se od něj že neskončí v prvním kole. Jerzy je univerzální hráč, který umí zahrát prakticky na všech površích. Nejvíce toho sice uhrál na antuce, kde má celkovou bilanci 114/62, ale i v hale má velmi pěknou bilanci 92/49. O něco slabší je to už na tvrdém povrchu - 22/17. Jerzy se naposledy účastnil halového turnaje ve Stockholmu, kde došel do OF. V 1K porazil lehce Garciu-Lopeze (64) výsledkem 6:2 a 6:1. Stopku v OF vystavil Jerzymu az Gulbis (25). Jednalo se o velmi vyrovnané utkání, kde byl Jerzy lehkým dogem - 7:5, 4:6 a 6:3.
Hráči se na kurtu zatím ještě nikdy nepotkali.
Závěr
Ačkoliv je mezi oběma hráči věkový rozdíl pouze jednoho roku, tak zkušenější je jednoznačně Janowicz. Právě Jerzy prošel daleko více těžkými zápasy se silnými soupeři. Kvalitativně je na tom také lépe polský hráč. Dalším faktorem, který hovoří pro Jerzyho je halový povrch. Ačkoliv má Pablo dobré kvality, které by mohl prodat i v hale, tak stále ještě nemá na to vyrovnat se soupeřům tymu Jerzyho Janowicze. Jediným faktorem na straně Pabla je domácí prostředí. Tento faktor ale nebude, co do síly a významu, těm ostatním stačit a nebude nic platný.
SK, stejně jako já, favorizují Janowicze. Kurz na dvojku se pohybuje kolem 1,3, což vidím jako dobrou možnost do AKO. Já osobně si ale zahraju sólo sázku na přesné skóre 0:2. Pokud Janowicz předvede svoji hru a unese psychicky tlak tak mu Pablo stíhat prakticky nemůže.
Hlavní tip: přesné skóre 0:2 @ 1,83 (Paddy power, BetVictor, Titanbet...)
Vedlejší tip: 2 @ 1,34 (Fortuna)
GL