Manchester United - Liverpool Prediction

UK, Manchester, Old Trafford
12.9.2015 - 18:30 CET
Sobotní zápas mezi Manchester United - Liverpool bude v pořadí již 193. zápas a lehce v této statistice vede United, když dokázal Liverpool porazit 77x a naopak prohrát 64x, remízou skončilo 51 zápasů. Je to bezpochyby největší bitva Anglie, pro mě osobně největší fotbalový zápas vůbec, ať už se mužstva nacházejí v jakékoliv pozici. A oproti minulému roku, kdy jsem předurčoval jasnou výhru United (což se následně i stalo, konečný stav 3:0), si v letošní sezóně nejsem jistý vůbec ničím. Ani statisticky nelze prakticky nic prokázat, jelikož týmy jsou takřka od základu pozměněny a jediné, co nám zde zůstalo jsou oba trenéři, kteří si zakládají na tvrdé práci a dominanci na hřišti. Ovšem to by mi nedalo spát, kdybych se alespoň nepokusil odhadnout výhodu jednoho z nich.
Na rovinu můžu říct, podle svých zkušeností, že v tomto zápase hraje velkou roli aktuální nálada v týmu, což se mi za poslední roky potvrdilo již mnohokrát. A právě nyní shledávám současné týmy ve stejném rozpoložení. Sezónu ukončili určitě lépe United! Liverpoolu se minulý rok de facto rozpadl celý tým a ten nový zkrátka nefungoval. Ať už to byl příchod Balotelliho, řešení případu Sterling, či zranění Sturridge. Brendan Rodgers zkrátka musel přijít s novou a to je srovnatelná situace s United, kteří mají již rok po takových to problémech. Tentokrát se ovšem Rodgersovi podařilo přitáhnout do týmu skvělé hráče a vypadá to, že tým konečně bude šlapat. Louis Van Gaal již pouze dokupoval posily, i když na dost podstatné posty a především pozdní nákup Martiala vyvolal spousty debat. Podle mého názoru opomenul pozici stopera, ale to už je zase jiné téma.
Každopádně jsou oba týmy obměněné a málo sehrané. V tomto směru má velkou výhodu United, kteří si podle mého názoru zvedli ego na Bruggách a mají pár zápasů k dobru. Vstup do sezóny vyšel oběma skvěle! Oba týmy vyhráli své dva první zápasy celkovým skóre 2:0 = 6 bodů. Poté přišla remíza, zatímco v případě United smolná (Newcastle měli na lopatkách a stačilo zasadit poslední úder), tak v případě Liverpoolu se remíza na Arsenalu brala všemi deseti. Pak přišlo 4. kolo a opět situace u obou týmů totožná. United selhal se Swansea a Liverpool byl rozstřílen od West Hamu. Tudíž prožívají naprosto stejné pocity. Ačkoli bych maličko vyzdvihl United, ne herním projevem, který v některých zápasech dost drhl, ale touhou jít si za body. Ovšem to už bych zase přisuzoval historii, jelikož Liverpool byl, je a bude tým, který se snaží každého přestřílet, stůj co stůj. A z toho plynou i defenzivní chyby. V tomto zápase ale věřím, že upustí od svého stylu a budou hrát velmi pečlivě, alespoň do té doby, než na ně přijde stará dobrá nálada.
Aktuální forma je tudíž totožná a nyní trochu statistik z historie. Na první pohled je ze vzájemných zápasů vidět, že tým který hraje doma, má jasnou výhodu. Teoreticky má United před hvizdem rozhodčího zhruba 50% šanci, že doma vyhraje zápas, na Anfieldu je to zhruba okolo 40%. Přeci jenom mě ještě vystřelilo do očí to, že od 23. března 2008 se na Old Trafford odehrálo 8 zápasů a ve všech padl over 2.5. Ovšem zřejmé je, že i toto se jednou změní a proč by tomu tak nemohlo být právě v sobotu. Ono United nastřílelo za 4 zápasy 3 góly a 2 dostaly. Liverpool dal 2 a 3 dostal. Tudíž 10 gólů z 8 zápasů není nějak prokazatelné o formě útočníků. Každopádně jsem se tomuto over/under vždy vyhýbal, jelikož mi to přijde náhodné, určitá statistika se v tom určitě vysledovat dá, ale v tomto případě je to zatočení si na ruletě s očekáváním, že padne červená, po dvou černých. Kdybych se měl ovšem k něčemu přiklonit, tak to bude under 2.5, jelikož věřím, že pokud se tento zápas rychle nezvrtne v obranné fázi, tak to bude tuhý boj o jedné, dvou brankách. I kurz jde jednotně dolů u underu.
Jako další bych shrnul základní sestavy. United má k dispozici kompletní kádr, jediný zraněný je Phil Jones a Michael Carrick, takže žádná pohroma. Antony Martial od začátku "asi" nenastoupí, ovšem na pár posledních minut je jeho příchod dost možný. Za to Liverpool přišel o svou hvězdu Philippe Coutinha, který dostal červenou v zápase s West Hamem a tak pravděpodobně přišla řada na novou posilu Roberta Firmina, který pravděpodobně převezme kreativní pozici po Coutinhovi. Další vada na kráse je Jordan Henderson, který by také neměl být k dispozici, ovšem zde je velký otazník. Dále docela nepodstatní Joe Allen a Jon Flanagan. No a poslední hráč, který určitě nenaskočí je Daniel Sturridge, tomu je ovšem lépe na tribuně, než na hřišti.
Velký problém vidím v absenci Coutinha, který dokáže vždy rozpohybovat celý Liverpool a jeho střely jsou také velmi potřebné, což jim v letošním roce připsalo již 3 body. Celkově mi vše připadá, jako by měl United před zápasem navrch. Ovšem je tu pár háčků, které jsem zvědavý, jak Louis Van Gaal vyřeší. Jedním z nich je aktuálně hrající stoper Blind, který proti Swansea neměl naprosto žádnou šanci soupeřit s Gomisem a taky na to United doplatili. Překvapuje mě, že s tímto United nepočítali nebo jestliže snad měli náhradní plán, tak selhal. Proto by následné měření s Bentekem mohlo dopadnout obdobně. Další vrásky na čele mi přidělává útok. Rooney je sice dobrý, ale přijde mi, že pouze proti slabým soupeřům. Vždyť i v národním týmu sice góly střílí, ba je nejlepší střelec v historii, ale na velkých turnajích vstřelil z 12 posledních zápasů nějaké 3 góly a to tuším, že byl ještě jeden z penalty. Neumí zkrátka zachránit tým, když je potřeba. Možná nastoupí Antony Martial, ovšem to je otázka, jestli a jak bude hrát. Depay bude mít dost práce s tvorbou šancí, stejně jako Mata. Ovšem oba by mohli překvapit dobře mířenou střelou.
Více už se toho o tomto zápase asi napsat nedá. Snad už pouze spekulovat nad detaily. Pouze ještě dodám předpověď počasí, která zatím ukazuje zimu a déšť, což by mohla být další komplikace pro vývoj zápasu a lehká výhoda pro silného Bentekeho.
Prediction 2:0
Tip: Manchester United: výhra - kruz: Sazkabet 1.96