Příspěvek sob 07. led 2012 19:40:41

podvody

Zdravím pridávam sem z jedného hokejového fora výpoved fanúšika o pomeroch v slovenskej lige.

Niekoľko hráčov sa rozhodlo urobiť krok na očistenie ligy. Podrobne popísali spôsob a veľký rozsah podvodov s ovplyvňovaním výsledkov. Dohodnuté sú vraj zápasy v každom ligovom kole. Mená organizátorov sú aj po rokoch stále tie isté, mladých medzi seba nepustia.

Problém s ovplyvňovaním športových výsledkov nie je u nás problémom rýdzo porevolučným. Rovnako sa neviaže iba na futbal a na hokej. Podobne najdôležitejšiu úlohu pri boji s pokušením zadarmo zbohatnúť nezohráva ani región. Podplácanie rozhodcov stálo prvoligovú príslušnosť slávne talianske kluby. Aféry majú Česi a „vyrovnať sa s nimi“, ako vravia naši športoví redaktori, museli aj ďalšie vyspelé športové národy. Lákadlo dostať sa zadarmo k výsledku tu bolo vždy. Som však presvedčený, že vstup stávkových kancelárií v prvej polovici 90-tych rokov na náš trh sa významnou mierou pričinil o úpadok slovenského športu ako takého. Táto téma je napriek tomu dodnes veľkým tabu. Kauzy, ktoré vyšli na povrch u nás, sa týkali skôr nižších ligových tried a odsúdenie športového funkcionára bolo čímsi takým neobyčajným, až bolo jediným.

Materiál, ktorý uvádzam nižšie, som pripravoval s prestávkami niekoľko rokov. Vo chvíľach, keď sa už zdalo, že som sa ocitol v slepej uličke a téma bude uzavretá, Boh mi poslal do cesty ľudí, ktorí mi boli ochotní porozprávať to, čoho boli sami svedkami a čo bolestne zasiahlo aj do ich životov. Týkalo sa to športu, ktorému obetovali svoj mladý život a pre ktorý dennodenne žili, kým ich kult peňazí neodradil natoľko, že kopačky či hokejky zavesili na klinec nadobro. Je tiež svedectvom toho, že fanúšik vie byť vďačný aj za prehru, ak jeho „bojovník“ na ihrisku urobí pre víťazstvo všetko, čo je v jeho silách. No a v neposlednom rade nemôžem neuviesť nielen moju, ale aj skúsenosť verejnosti známych ľudí, že Boh poctivú prácu požehná. A že výsledky a zisk z nej sa dostavia, len stačí prehnane sa nedržať zásady „hneď tu a teraz za každú cenu“.

O ovplyvňovaní výsledkov najvyšších športových súťaží sa hovorilo už od revolúcie. S príchodom stávkových kancelárii sa s podozreniami roztrhlo vrece. Stávkové nasadili tipovanie do päťkombinácie, no nepomohlo to. Dnes sa dá opäť vsádzať na sólo zápasy, čo niektorí hráči nevydržali a prehovorili. Očakávajú očistenie Extraligy.

Kajo obliekal dres viacerých extraligových tímov. Niekoľkokrát hral finále, raz získal titul majstra Extraligy. Okúsil zahraničné súťaže, prijal pozvanie do reprezentácie. Napriek tomu, že na Slovensku dlhodobo hrával za top tímy a patril medzi najlepších a najuznávanejších hráčov, na byt a auto si podľa vlastných slov zarobil tzv. "riadenými výsledkami". Čo to v praxi znamená, vysvetľuje rozhovor s ním. Po ubezpečení o zachovaní anonymity sa o tom, ako funguje náš vrcholový hokej, ochotne rozhovoril.

Pri zápasoch play off sa zdá, že sa série naťahujú umelo. Môže to tak byť?

V prvom rade treba povedať, že v úplne každom kole Extraligy "o niečo ide". V každom kole sú dva - tri vopred dohodnuté výsledky. Preto výsledková listina tak vyzerá. Hokej je rozbitý. Myslím si, že toto môže viesť až k nášmu vypadnutiu do B-kategórie.

Ako to v praxi funguje? Vyberieš si deň a zápas a ovplyvníš výsledok?

Áno, niekoľko hráčov sa stretne a povie sa, čo a ako.

Koľko hráčov z tímu o tom vie?

V každom z mužstiev musia o výsledku a priebehu vedieť dvaja - traja hráči. Jedným z nich je prakticky vždy brankár. Výsledky dohodne úzka skupina ľudí, ktorí potom upovedomia hráčov vo svojom tíme, ktorých majú pod sebou.

Každý si vsádza na zápas „po vlastnej ose“?

Nie, vždy jestvovalo nepísané pravidlo, že toto sa robiť nesmie. Skupina, ktorá zápasy dohoduje, vsádza, a potom všetkých vypláca. Ani to vsádzanie nie je také jednoduché. Vsádza sa zvyčajne v rovnakom čase v niekoľkých stávkových kanceláriách, aby nestihli zápasy stornovať. Dávajú si echá a pri vyšších vkladoch zápasy z ponuky sťahujú. Pozor si v poslednom čase dávajú najmä na zápasy dvadsiatky.

Sú v tom teda zapletené naše stávkové kancelárie?

Netýka sa to našich stávkových kancelárií. Tie sú dosť v strehu, aj keď v minulosti boli dve, o ktorých som presvedčený, že v tom išli. Zápasy sa podávajú v Chorvátsku, Rumunsku a Poľsku. Náš „trh“ je prepojený s českým, naši hráči sa dohodujú s nimi. Asi kvôli zjednodušeniu viackombinácie.

Prečo sa nevyužíva internetové tipovanie? Tam predsa nikde netreba fyzicky chodiť, je to anonymné...?

Je aj nie je. Účet by mohol byť vypátrateľný. Preto organizátori dávajú prednosť fyzickému vsádzaniu. Samozrejme cez nastrčených ľudí – nikdy v stávkovej kancelárii neuvidíte príbuzného alebo dobrého kamaráta hokejistu. Organizátori si volajú z rôznych čísel, z pevných liniek a podobne. Jedno obdobie sa zdalo, že telefóny sú odpočúvané...

Peniaze si stále dostával po zabezpečení výsledku?

Áno. Vyplácali nás po výbere výhry. Zarobil som si tak na byt a auto; taká je pravda. V istej fáze to však nabralo nehorázne rozmery – sedem z desiatich zápasov bolo dohodnutých vopred. Dostal som predtým iba výsledok a mená strelcov a korčuľovali sme. Pripadali sme si ako blbci a diváci vytušili, o čo ide. Je čas, aby sa to už očistilo.

Vsádza sa na remízy, prehry...? Ako to je?

Osobitnou kapitolou sú prvé tretiny - ich výsledky, to je niečo neskutočné. Skúste si skombinovať kurz na prehru domáceho tímu v prvej tretine s kurzom na jeho celkové víťazstvo. Minule som kdesi zachytil kurz 40. Vsaďte stotisíc korún, pridajte niekoľko ďalších zápasov, a je to. Musím však povedať, že takto zarobené peniaze mi priniesli vždy iba problémy. Tejto forme zárobku sa už nevenujem a nechcem s ním nič mať. Pred časom sa mi stalo, že ma chceli zlomiť a ponúkli mi 12 tisíc eur za „zariadenie“ dôležitého výsledku. Odmietol som a keďže som mal dobrú zmluvu a seriózne vedenie, šiel som priamo za prezidentom a povedal mu to.

Čo nasledovalo?

Neveril mi, že som tie peniaze nevzal. Musel som mu vynadať, aby uveril. Podľa všetkého dali tie peniaze inému; prehrali sme pomerne hladko.

Nikdy nebol problém stihnúť urobiť vopred dohodnutý výsledok?

Stalo sa, že zápasy nevyšli, ako sa povedalo. O týchto výsledkoch napríklad nevedia „mladí“, aby niečo nevykecali. Tí môžu hrať naplno a niečo s výsledkom urobiť. Ale prax je prax. No a sú hráči, ktorí do podvodov nikdy nešli, hoci o nich vedeli.

Výsledky sa však podávajú do päťkombinácie. Je vždy dohodnutých päť zápasov?

Nie, to nie. Vždy je to risk v tom zmysle, že hokejisti musia na tiket prihodiť ešte dva zápasy z iných športov. I tak sa to však, samozrejme, oplatí.

K rozhovoru sa pripája Kajov "kolega" Milan. Svojimi extraligovými výkonmi zaujal pred časom istý zahraničný klub. Neskôr okúsil i poľskú ligu. Hneď mu kladiem otázku, ktorá sa núka sama: Ako je to s ovplyvňovaním výsledkov v Poľsku? Zaregistroval si tam tiež niečo také?

Manipulácia v Poľsku nabrala veľké rozmery. Je to tam o to horšie, že tam sa zápasy podávajú iba do trojkombinácie. Poľská liga sa tiež nachádza v celkom inej finančnej situácii, a tak si hráči privyrábajú takýmto spôsobom. Podobne je to v Maďarsku, čo mám tiež z prvej ruky. Slovenský a poľský trh je prepojený. Poliaci pomáhajú našim vsádzať v Poľsku, naši zas majú výsledky od nich.

A do tretice – ďalším hráčom, ktorý bol ochotný podeliť sa so svojimi skúsenosťami s manipuláciou výsledkov, je skúsený prvoligista Rišo. K jeho doznaniu ho viedlo veľké osobné rozčarovanie.

Klub, za ktorý som hrával, ma oslovil, pretože mal ambície posunúť sa vyššie. Obojstranné očakávania boli veľké. Z pomerov som však veľmi znechutený. Práve tie boli jedným z dôvodov, prečo som nedávno s hokejom skončil úplne. Pamätám si na zápas proti ašpirantovi na postup do najvyššej súťaže. Po dvoch tretinách sme až prekvapujúco vysoko viedli. Všetko nám vychádzalo. V poslednej tretine súper zo šiestich striel strelil päť gólov. Päť! Sám som sa preto trápil; počas môjho vylúčenia padol gól, ktorým súper znížil. Dokonca som hoteli nemohol spať. Chlapci, na čele s brankárom, sa mi smiali, a potom mi aj vysvetlili, prečo. Ostal som jedným z hlupákov, ktorý sa dozvedel až medzi poslednými, čo sa vlastne stalo.

Rišo tiež pripája informácie, ktoré má od priateľov, hrajúcich Extraligu. Pokúša sa mi však podať aj vysvetlenie pohnútok konania u týchto ľudí.

Áno, hokej je dlhodobo prachami rozbitý. Tie podvody by som však nenazval ani tak zlodejinou ako skôr vychcanosťou. Dodnes spomínam na to, ako sme s týmito chlapcami rástli a trénovali. Každý deň skoro ráno na tréning, dvakrát do dňa, každý deň, každý týždeň. Keď sa obzriem, konštatujem, že sme nemali mladosť. Iste, že sme si túto cestu vybrali, ale o čosi sme pri tom prišli. Mne sa vidí, že sme žili ako blázni - veď my sme nemali ani frajerky!

S ďalšou otázkou sa obraciam opäť na Kaja. Nebol s manipuláciami nikdy problém? Klubom nie je nič podozrivé?

Ako som už vravel, u nás to takto funguje roky. Nie, nie je s tým a nikdy nebol problém. Skôr som mal raz problém s manipuláciou "vovnútri". V jednom z klubov ma "organizoval" človek, ktorý mi dával aj peniaze za výsledky. Raz som však prišiel na to, že to, čo mi dáva za remízu, je menej, než koľko mi dá klub za výhru a protestoval som. Platbu mi bez problémov zvýšil. Organizátori musia na tom vedieť otočiť veľké prachy. Stačí si vynásobiť kurzy a vynásobiť to celé vkladom. Na stávke sa dá vyhrať aj milión korún.

Ide teda o veľké peniaze za málo práce. Angažuje sa v týchto veciach napríklad mafia?

Mám skúsenosť, že mafia sa orientuje predovšetkým na hráčov, ktorí pravidelne nehrávajú a podobne. Ich sa snaží ovplyvňovať v tom smere, aby oni ovplyvňovali výsledky. Čo viem, netrúfne si na takzvané hviezdy, skutočné osobnosti.

Organizátori sú teda tí istí a ich okruh sa nemení?

Áno, chlapci to robia dlhoročne. Som presvedčený, že ak by niektorý z nich odišiel do zahraničia, aj tam by našiel okruh ľudí, ktorí by s ním do toho išli.

Jedno pondelkové ráno, ešte počas minulej sezóny, ma Kajo upozornil na piatkový extraligový zápas medzi favoritom a mužstvom z konca tabuľky. Jeho výsledok mal byť jasný vopred. Stávkové kancelárie zápas stiahli z ponuky a následne jedna z našich komerčných televízií odvysielala reportáž o údajnom podvode. Hráči domáceho a napokon porazeného tímu prirodzene vyjadrili obrovskú ľútosť nad tým, že im zápas nevyšiel, hoci „veľmi chceli“. Vari ešte smutnejšie bolo, že sa tak stalo ústami bývalého skvelého reprezentanta a dlhoročného extraligového hráča.